Sivut

tiistai 1. elokuuta 2017

Lupa epäonnistua...Luovuuden parissa joutuu useasti tilanteisiin, että suoritus minkä on asettanut itselleen täydellisyyttä hipovaksi alittuu... laulaa väärin tai kirjoituksessa löytyy kirjoitusvirhe. Virheen ei tarvitse olla suuri, riittää että se ei yllä täydellisyyteen -niinpä se on maailmanloppu!

Sinänsä mielenkiintoista, että suhtaudun omiin virheisiini näin perfektionistisesti. Elämässä on sattunut yhtä ja toista. Vastoinkäymiset omassa elämässä ovat opettaneet armollisuutta toisia ihmisiä kohtaan, hyväksymään heidän virheensä ja vajavaisuutensa. Itseä sen sijaan tulee sätittyä pitkään ja ankarasti. Pahinta vielä, jos toinen huomauttaa virheestäni, tai tiuskaisee "miksi et nyt osaa." Siinä kun valmiiksi ryvettelee itseään itseinhon syvässä suossa, toisen henkilön pienikin huomautus vain lisää omaa pahaa oloa.

Aikaa päälle paha mieli haihtuu, mutta ikäväkseni herkkänä ihmisenä minun on vaikea päästää irti tunteesta, vihataanko minua virheiden takia. On luonnollista,että ihminen tekee virheitä ja luonnollista sekin, että toinen saattaa saman virheen toistuessa kiukustua. Ohimenevä juttu. Itse kuitenkin huomaan jääväni tunteeseen kiinni. Perfektionisti kun olen, en salli itselleni virheitä. Virheen sattuessa, silta, jota olen luovuuden avulla rakentanut hauraaseen itsetuntooni ja ainoa sielusta asti kumpuava vuorovaikutus toisiin ihmisiin katkeaa. Vetäydyn kuoreeni sättimään itseäni kauheasta tyhmyydestä. Pahimmillaan pelkään tuon sillan jäävän poikkinaiseksi. Pahimmillaan en enää uskaltaudu kurottautumaan yksinäisyydestä yhteisöä kohti ja syöksyn vielä syvempään yksinäisyyteen, mitä tilapäinen erakkomoodi on. Pitkään jatkuessaan itsensä sättiminen johtaa itsetunnon menetykseen juurimultia myöden.

Luovuutta käsittelevässä kirjallisuudessa, taide itsehoidon välineenä -opastaa olemaan itseä kohtaan armollinen. Hyväksymään oma keskeneräisyytensä ja virheensä. Se ei suinkaan ole sanahelinää. On tärkeä oppia arvostamaan omaa itseään ja taitojaan, sitä mitä tekee. On tärkeää, että menee peilin eteen ja katsoo itseään silmiin sanoen: "Minä osaan. Minä olen hyvä tässä mitä teen."
Itseä ei kannata liiaksi sättiä, sillä maailma aivan varmasti tekee sen sinun puolestasi.
Jokaisella ihmisellä on lupa epäonnistua. Kaikkien ei tarvitse olla hyvä kaikessa. Jokaisella on omat erityislahjat ja piirteensä. Kaikki tekevät virheitä, epäonnistuvat, se on sallittua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti