Ikkunakoristeita karjalaiseen tyyliin...

                   

Minulle tuli mielenkiintoisen tilaustyö maalata sarja "karjalaistyylisiä" ikunaluukkuja hirsitaloon. Toteutukseen sain vapaat kädet, "ehkä jotain punaisen tapaista saisi olla" oli tilaajan toive, mutta muuten värit ja aiheen sain päättää itse.

Suunnittelutyössä otin ideaa Bombatalosta ja lähempää, kesämökin ikkunaluukuista.
Malli löytyi helposti selailtuani hetken kasvikuvastoa. Kukka aihe oli minusta hempeä, kevyt ja kiva. Päätin piirtää siitä luonnoksen ja jättää työ yöksi muhimaan mieleeni.

Aamulla tartuin kynään ja luonnoslehtiööni ja aloin yksinkertaistamaan aihetta turhista krumeluureista.
Tässä hyvä oppi oli avoimen ammattikorkeakoulun opintojaksolla tehty yksinkertaistamisharjoitus", jossa viktoorianaikaisesta kukkamaalauksesta lähdettiin riisumaan ja jäljelle jäi lopulta yksinkertainen abstrakti muoto.
Abstraktia ei ikkunakoristeista ollut tarkoitus tehdä. Ainoastaan yksinkertaistaa väriä ja muotoa, että kuva-aihe palvelisi rakennuksen julkisivua kauniilla tavalla.
       

Puolipäivää kättä harjoittaen kunnes siirryin luonnokseen. Leikkasin valkoisesta litoposterista pohjat, joille lähdin piirtämään aiheittani. Siinä piirtäessä alkoi olla melko selvää, millaisia värejä työhöni haluan ja seuraavaksi suuntasin retkelle maalikauppaan.

Rtvstä, matkaan tarttui maalien lisäksi uusimpia värikarttoja, tulevaisuuden varalle. Mukava myyjä kertoi kun pohdiskelin, millä ulkomaalien värisävyllä korvaan sisämaalien kirjon, että side-aineen voi maalia ostaessa valita itse.

Kovasti sormet syyhysivät päästä maaleihin käsiksi, mutta pohjatyöt ensin. Luonnoksen piirtäminen, sen siirtäminen kuultopaperille, aiheen siirtäminen laudalle kuultopaperin avulla. Aikaa vievää ja rannekin siinä väsyi. Kaava tuppaa hiertymään muutamien siirtojen jälkeen rikki ja aihetta piti piirtää useampi kuultopaperillinen, lisäksi kokoja oli kaksi. 16 pienempää, joille piti olla luonnollisesti peilikuvat ja 8 isoa laattaa.
       
     Lopulta pääsin työnalkuun, eli maaleihin. Maalaus toteutui useilla ohuilla maalikerroksilla. Välillä piti odotella edellisen kerroksen kuivumista, jotta pääsi jatkamaan. Aiheen yksityiskohdat elivät oikeastaan viimeiseen siveltimenvetoon asti. Nyt pienet laatat työhuoneella odottavat viimeisen maalikerroksen kuivumista. Isojen laattojen kanssa työt jatkuvat vielä.
Kommentit

Suositut tekstit